Fermenťák



Tento recept sdílím a mám ho od Kombuchamana Hynka z Vila Flora.

Fermenťák je o kreativitě, o tom, co ti zrovna roste na zahradě a mixéru.

Dá se použít jako pomazánka na chleba, na plátek řepy, kedlubny, list zelí, list salátu, dá se rozmixovat s trochou vody a použít jako zálivka na salát...

Základ, který vždy opakuju:
  • hrnek slunečnicových semínek
  • půl hrnku dýňových semínek (dá se nahradit oříšky, lněným semínkem nebo sezamem)
  • hrst sušených rajčat
  • půl lžičky soli (když jsou hodně slaná suš. rajčata, sůl nedávám)
  • hrnek až dva bylinek, zelenýho ze zahrady (kopřivy, dobromysl, bršlice, pampelišky a další jedlé pochutiny)
  • hrnek vody
pak už improvizuji:
  • když mi zbyde lák od okurek, přidám i se zeleninou klidně
  • lžíce umeocta vytvoří lehce nakyslou slanou chuť
  • pepř nebo chilli povzbudí trávící systém
  • nakrájená mrkev , řepa, celer, pórek ...jakákoli zelenina, který se chce do fermenťáku
  • citron vytvoří navinulou fresh chuť
  • kapari je delikatesní
  • s jablkem je to nadýchané
Může se stát, že se to v závěru podaří moc slaný nebo pálivý, přidám hrst rozinek a zjemní se to.

Semínka je dobré předem namočit nebo opražit. Jsou pak stravitelnější.

Vše to rozmixuji. 
Pokud je to moc řidké, časem to zhoustne, ale taky se dají přidat semínka. 
Pokud moc husté, přidám vodu.

Nandám do zavařovacích sklenic a ono to samo fermentuje.
Jíme klidně od začátku, můžete být svědky změny chutí v průběhu fermentace.
Fermentace je proces kvašení. 
Až to bude na váš čumáček moc, přenecháme lahůdku na kompost. 
Pro můj čumáček je to moc, když je to hodně kyselé nebo z toho jde cítit alkohol, který se vytváří fermentací. To nastává cca za týden. Pro někoho je to moc už dříve. Ze zkušenosti je to ale snědené rychleji než dříve.

Záleží, kde fermenťák uchováváme, v teple kvasí rychleji, v chladu pomaleji. 

Dobrou chuť
Jitka







Oblíbené příspěvky

Obrázek

Fazolová sekaná

Obrázek

Dezerty Burizony