DHAL Z ČERVENÉ ČOČKY S RAJČATY

 Dhal je tradiční indické jídlo. Má mnoho variant. Vybrala jsem oblíbený z rajčaty.


SUROVINY PRO 4 PORCE:
  • olej
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • zázvor
  • špetka pepře
  • špetka soli
  • 2 hrnky červené čočky
  • 5 rajčat nebo 250ml passaty nebo rozmixovaných 200g sušených rajčat s hrnkem vody
  • 1 až 2 hrnky vody nebo vývaru
  • 2 mrkve nebo 1 cuketa nebo 1 řepa nebo půl celeru - varianty ála co dům dal, taky nemusí být nic
  • na ozdobu čerstvý koriandr
  • jako přílohu jde zvolit rýže, pohanka, jáhly, kuskus, bulgur..

POSTUP:
Na oleji osmahneme cibuli, česnek, zázvor a zeleninu. Opepříme, osolíme. Přidáme propláchnutou čočku, chvilku osmahneme též. Zalijeme vodou nebo vývarem a vaříme 15 až 25 minut, podle toho jestli je čočka půlená nebo celá, zkrátka by měla vykazovat známky uvaření až rozvaření. Přidáme rajčata a povaříme ještě chvilku, tj. tak 5 minut spolu. (Pokud používáme čerstvá rajčata, doporučuju je předpéct pokapané olivovým olejem v troubě na 170°C na 20 minut a pak rozmixovat. Jestli není čas na pečení, polijí se vařící vodou, aby se odloupla šlupka a pomixují se, než se přidají do dhalu.)
Podávam s obilovinou a posypanou čerstvým nasekaným koriandrem nebo mořskou Nori řasou nebo opraženými semínky.

Dóbróu chuť :)

Oblíbené příspěvky

Obrázek

Fazolová sekaná

Obrázek

Dezerty Burizony