DHAL Z ČERVENÉ ČOČKY S RAJČATY
Dhal je tradiční indické jídlo. Má mnoho variant. Vybrala jsem oblíbený z rajčaty.
SUROVINY PRO 4 PORCE:
- olej
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- zázvor
- špetka pepře
- špetka soli
- 2 hrnky červené čočky
- 5 rajčat nebo 250ml passaty nebo rozmixovaných 200g sušených rajčat s hrnkem vody
- 1 až 2 hrnky vody nebo vývaru
- 2 mrkve nebo 1 cuketa nebo 1 řepa nebo půl celeru - varianty ála co dům dal, taky nemusí být nic
- na ozdobu čerstvý koriandr
- jako přílohu jde zvolit rýže, pohanka, jáhly, kuskus, bulgur..
POSTUP:
Na oleji osmahneme cibuli, česnek, zázvor a zeleninu. Opepříme, osolíme. Přidáme propláchnutou čočku, chvilku osmahneme též. Zalijeme vodou nebo vývarem a vaříme 15 až 25 minut, podle toho jestli je čočka půlená nebo celá, zkrátka by měla vykazovat známky uvaření až rozvaření. Přidáme rajčata a povaříme ještě chvilku, tj. tak 5 minut spolu. (Pokud používáme čerstvá rajčata, doporučuju je předpéct pokapané olivovým olejem v troubě na 170°C na 20 minut a pak rozmixovat. Jestli není čas na pečení, polijí se vařící vodou, aby se odloupla šlupka a pomixují se, než se přidají do dhalu.)
Podávam s obilovinou a posypanou čerstvým nasekaným koriandrem nebo mořskou Nori řasou nebo opraženými semínky.
Dóbróu chuť :)